![]() |
Przegląd tematu | ![]() |
![]() |
|
I bardzo dobrze ![]() Masz za kare ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
Nie mówmy o absyncie, bo przez kilka dni będę miał do niego wstręt ![]() |
![]() |
|||||||||
I patrzcie co wypatrzyłam Ghost obiecałeś i co?? Znowu piłeś bez nas ![]() |
![]() |
|
Hmmmm, pomyślałam, że przepis ta ten wspaniały trunek przyda się tutaj. Każdy będzie mógł spróbować tego nieba. A przynajmnie, ten kto jeszcze nie próbował...
Wszystkie potrzebne zioła są dostępne w sklepach zielarskich. Należy pamiętać, by nie używać tych w formie FIX. Anyż gwiazdkowany można też znaleźć w sklepach z przyprawami. Ogólny koszt składników (za wyjątkiem spirytusu) jest bardzo niewielki. 30.0 g liść piołunu 8.5 g liść hyzopu lekarskiego 1.8 g kłącze tataraku zwyczajnego 6.0 g liść melisy 30.0 g owoc anyżu (biedrzeńca) 25.0 g owoc kopru włoskiego 10.0 g anyż gwiazdkowany (badian) 3.2 g owoc kolendry siewnej XIX/XX wieczna reklama absyntu Umieść suche zioła w dużym słoju.Zwilż lekko. Dodaj 800 ml 85-95 procentowego alkoholu. Spirytusy winne dają lepszy produkt niż zwykły spirytus rektyfikowany. Pozwól im poleżeć przez parę dni - najlepiej tydzień - wstrzącając od czasu do czasu. Później dodaj 600 ml wody i pozwól całości macerować jeszcze przez dzień. Zdekantuj (zlej znad osadu) płyn, wyciskając z ziół tyle ile się da. Zmocz zioła odrobiną wódki i wyciśnij ponownie. Przepis powinien dać trochę ponad półtora litra zielonej nalewki, która musi zostać teraz przedestylowana. Niektóre przepisy pomijają ten krok, ale to, co z nich powstaje nie jest godne nazwy absynt. W czasie destylacji zmień naczynie odbierające gdy destylat zmieni kolor na żółty: to są odpady. Możesz zachować odpady i dodać je do późniejszych destylacji, ale zepsują smak, jeśli zostaną dodane bezpośrednio do produktu. Użyj tylko dobrego destylatu. Następny krok to zabarwienie i wykończenie likieru przez kolejną macerację. Zabarw destylat dodając: 4.2 g liść mięty 1.1 g liść melisy 3.0 g liść piołunu 1.0 g skórka cytryny 4.2 g korzeń lukrecji Pozwól ziołom macerować przez kolejne trzy lub cztery dni. Zdekantuj, przefiltruj, zabutelkuj. Jeśli chcesz, możesz ostrożnie dodać trochę skoncentrowanego syropu cukrowego dla smaku. Otrzymamy w ten sposób szwajcarski absynt o objętości około jednego litra. I doberj zabawy ![]() EDIT Ghost, piłeś destylowany? |
![]() |
|||||
Następnym razem ![]() ![]() |
![]() |
|
Pycha no nie? |
![]() |
|||||
I sie nie podzieliłeś? ![]() ![]() |
![]() |
|
Piłem absynt!!! Wreszcie! ![]() |
![]() |
|
Pojechałam na wakacje do San Marino.
I oczywiście tradycyjnie i całkowicie spodziewanie we wszystkich sklepach monopolowych mówiono o polsku. Mieliśmy nawet dzięki temu zniżki. Można było degustować alkohole. ![]() ![]() Tam piłam absynt. nie wiem jaki miał skład, bo nie umiem za bardzo mówić po włosku. Wrażenia? Ok, ale wieczoru po butelce ze znajomymi nie pamiętam za bardzo, ale nie tak że nic. Zostały mi tylko zdjęcia, których nie pamiętam kto robił i czyje ciuchy mam na sobie. ![]() |
![]() |
|
Pierwszy raz jak piłam to jak wódke, przegryzałam chlebem ![]() Za drugim podejściem była łyżeczka (zwykła), kostka cukru i zapalniczka, smakowało inaczej ale jak piłam pierwsz raz to sie bardziej nawaliłam ![]() Może kiedys napiję sie absyntu tak jak to powinno być, że tak powiem "profesjonalnie" hihihi |
![]() |
|
Lady Luminaro, a czy piłaś go zgodnie z "rytuałem"? ![]() |
![]() |
|
Ojj... Nie mieszac nigy trunków powyżej 45% z niczym:D
Przynajmniej mnie się tyczy ta zasada:D |
![]() |
|
Ja piłam absynt ![]() Było 70% i palił jak cholera, po mniej wiecej 3x50ml uśmiech mi z twarzy nie schodził i tylko czułam jak mnie juz mięśnie twarzy bolą od ucha do ucha ![]() ![]() ![]() Polecam każdemu spróbowanie! I odradzam mieszanie z piwem i z żołądkówka!!!!Nie mieszać tego z niczym!!! Jest dużo stron poświęconych temu trunkowi, wystarczy wpisać w wyszukiwarce, np: Absynt I Absynt II Absynt III |
![]() |
|
Nie piłem, ale podobno interesujący trunek:) Nie wiem o tych ograniczeniach, ale to możliwe, bo skutki chyba były różne po spożyciu:D |
![]() |
|
Czy ktoś z użytkownikow kosztował kiedyś absyntu? Proszę podzielić się wrażeniami. Podbno dzieisjszy absynt ze względu na ograniczenia nałożone przez kochaną UE zawiera mniej tujonu :] W sklepie widziałem tylko tzw. polski absynt, ale nie wiem czy warto ryzykować :] |